Free shipping over 800 sek. Free exchanges and returns within Sweden.

Bygga kapselgarderob

En kapselgarderob består av ett fåtal men noggrant utvalda plagg, som med dess färg och design kan matchas i flertalet olika kombinationer. Att bygga en kapselgarderob är ett sätt att begränsa sin konsumtion och börja leva mer minimalistiskt, spara egna pengar, minska avtrycket på vår gemensamma planet samt tidseffektivisera din morgon. En kapselgarderob kan byggas både med nya och begagnade kläder, det viktiga är att designen är tidlös och att färgerna går att matcha med övriga färger som finns i garderoben.

 

Börja med att rensa din nuvarande garderob. Vilka kläder använder du och vilka kläder använder du inte? Om du har svårt att avgöra det så kan du använda galgtestet: Häng alla kläder i garderoben med galgen åt ett och samma håll. När du har använt ett plagg och ska hänga in det på nytt, så hänger du galgen åt det andra hållet. Efter en månad kan du enkelt se vilka plagg du brukar använda i vardagen och vilka som agerar hyllvärmare. Rensa ut de plagg du inte använder – ge de fräscha men oönskade kläderna möjlighet till nytt liv genom att ge bort eller sälja de. Det finns många second hand-butiker runtom i landet som tar emot använda kläder.

 

För att kunna bygga en kapselgarderob som passar dig och din personlighet måste du identifiera din stil. Vilka färger och mönster tycker du om att klä dig i? Hur ska passformen vara för att du ska känna dig fin och bekväm? Vilka vardagliga situationer ska dina kläder vara anpassade till? Utifrån dina svar på dessa frågor väljer du ut en basfärg och en fåtal accentfärger samt vilka typer av klädesplagg som din kapselgarderob ska bestå av, för att kunna mixa och matcha de olika plaggen på ett bra sätt med varandra.

Det finns olika teorier om hur många plagg en kapselgarderob får eller bör innehålla. Hur många plagg som din kapselgarderob får innehålla bestämmer du själv, olika teorier och personer säger allt mellan 10-60 plagg. Plaggen bör bestå av plagg som enkelt kan ”kläs upp och ner” med hjälp av andra klädesplagg och accessoarer. För en kvinna som vill begränsa sig till 20 plagg skulle det kunna se ut på följande sätt:

  • 3 byxor i bas-/neutral färg
  • 2 kjolar i bas-/neutral färg
  • 8 toppar i bas-/neutral färg
  • 2 klänningar i bas-/neutral färg
  • 5 koftor, kavajer. sjalar och andra plagg som används för att ge en mer påtaglig stil till de övriga 15 plaggen

I dessa plagg har vi inte räknat med underkläder, skor, ytterkläder och övriga accessoarer.

Förutom ovan nämnda saker, bör du även tänka på att kläderna är tillverkade i ett hållbart och förnybart material som inte skadar miljön varken vid produktion, nyttjande, tvätt eller kassering och att tillverkningen sker under etiskt försvarbara arbetsförhållanden. Dessutom är det viktigt att du följer plaggens skötselråd för att maximera plaggens livslängd.

 

Vad kan The Tight Collective hjälpa dig med?

The Tight Collective erbjuder basplagg som:

  • är tillverkade under etiska arbetsmiljöförhållanden
  • är tillverkade av naturmaterial som värnar om miljön under hela produktens livscykel
  • finns i ett fåtal, noggrant utvalda, färger och designer för att lätt kunna mixas och matchas med varandra och andra plagg/accessoarer
  • har tydliga skötselråd för att maximera plaggens livslängd

 

Eftersom The Tight Collective är under ständig utveckling kan du förvänta dig att det inom kort kommer erbjudas fler olika färger och fler olika klädesplagg, för att du ska kunna hitta dina basplagg hos oss. Att kollektionen är långvarig innebär dessutom att du bara behöver köpa de plagg som du använder och undvika de kostsamma hyllvärmarna – på så sätt är du snäll både mot miljön och din egen plånbok.